Shell hield dinsdag zijn jaarlijkse aandeelhoudersvergadering. Dat was aanleiding voor activisten om te protesteren tegen het klimaatbeleid van de olie- en gasreus.

Betogers in onder meer Den Bosch en Groningen saboteerden tankstations door brandstofslangen aan elkaar vast te maken.

Betogers van Code Rood en Greenpeace verzamelden zich ook bij het hoofdkantoor van Shell in Den Haag. Ze hielden daarbij keurig 1,5 meter afstand.

Ondertussen werd op de aandeelhoudersvergadering de klimaatresolutie van de activistische belegger Follow This andermaal verworpen.

Op de dag dat Shell zijn jaarlijkse aandeelhoudersvergadering houdt, hebben activisten op diverse plaatsen van zich laten horen. Ze vinden dat Shell “ontmanteld moet worden”.

Actievoerders van Code Rood lieten zich gelden bij enkele tankstations, onder meer in Den Bosch en Groningen. Ze bevestigden tankslangen aan elkaar met kettingen, zodat die even niet gebruikt konden worden.

In andere steden, waaronder Leiden, hielden demonstranten het bij stoepkrijttekeningen voor tankstations. Ook op het Plein in Den Haag zijn enkele activisten bijeengekomen.

Betogers van Code Rood kwamen ook bij het hoofdkantoor van het olie- en gasbedrijf in Den Haag bijeen. Vanwege het risico op verspreiding van het coronavirus stond de gemeente Den Haag daar slechts dertig demonstranten toe. Zij betoogden op anderhalve meter van elkaar.

Foto: Actievoerders van Code Rood demonstreren voor het hoofdkantoor van Shell. Bron: ANP/Remko de Waal
Foto: Actievoerders van Code Rood demonstreren voor het hoofdkantoor van Shell. Bron: ANP/Remko de Waal

Ook Greenpeace was present. De milieuorganisatie maakte van oude olievaten een vier meter hoge dinosaurus en zette die voor het hoofdkantoor neer. De boodschap: "Fossielen horen in het museum". Dat geldt volgens Greenpeace ook voor fossiele brandstoffen.

In andere landen zijn eveneens kleinschalige protesten onder de noemer #ShellMustFall. Zo fietsen klimaatactivisten in Berlijn langs tankstations om te protesteren en bezetten actievoerders in Praag enkele tankstations.

Foto: Actievoerders in Praag bezetten een tankstation. Bron: EPA/Martin Divisek
Foto: Actievoerders in Praag bezetten een tankstation. Bron: EPA/Martin Divisek

De reden van het protest is dat het bedrijf volgens de activisten "blijft kiezen voor winst ten koste van het klimaat, natuur en mensenlevens."

Shell houdt dinsdag zijn jaarlijkse aandeelhoudersvergadering. Normaal zijn alle aandeelhouders daarbij welkom, maar vanwege het coronavirus is dat nu niet zo.

Shell laat in een reactie weten dat het bedrijf het Akkoord van Parijs steunt, waarin wereldleiders afspraken dat ze zich zullen inzetten om de opwarming van de aarde te beperken tot maximaal 2 graden en bij voorkeur 1,5 graad. "In die zin hebben we hetzelfde doel als deze activisten. We verschillen echter van mening over de weg ernaartoe."

Over de acties bij tankstations zegt Shell dat het "spijtig is dat de stationshouders, medewerkers en klanten van tankstations worden gedupeerd". "Shell respecteert het recht en de vrijheid om te demonstreren, mits dit op een veilige en wettige manier gebeurt."

Klimaatresolutie van Follow This opnieuw verworpen

Tijdens de aandeelhoudersvergadering diende de activistische belegger Follow This traditiegetrouw een klimaatresolutie in. De actiegroep van energiejournalist Mark van Baal vroeg in het voorstel om concrete maatstaven waarop Shell zijn klimaat- en milieudoelstellingen baseert.

Volgens Follow This kan Shell niet garanderen dat het bedrijf in 2030 minder CO2 uitstoot dan in 2019 en dat het bedrijf in 2030 minder investeert in fossiele brandstoffen dan in hernieuwbare brandstoffen.

Lees meerDeze ingenieur uit Delft verkocht ooit koelmachines voor containers – nu probeert hij megabedrijf Shell van de olie en het gas af te krijgen

Een ruime meerderheid van de Shell-aandeelhouders verwierp de resolutie van Follow This, net als in het verleden. Van alle uitgebrachte stemmen was bijna 86 procent tegen.

Het bestuur van Shell had aandeelhouders geadviseerd tegen de resolutie te stemmen. Alle andere agendapunten werden goedgekeurd.

De initiatiefnemers van de klimaatresolutie putten hoop uit het feit dat het aantal voor-stemmen groter was dan enkele jaren geleden. Waar het voorstel twee jaar geleden nog 5,5 procent van de stemmen kreeg, was dat dit jaar ruim 14 procent.

"Het is Shell niet gelukt beleggers in slaap te sussen met een nieuwe vrijblijvende ambitie voor 2050", reageerde Van Baal. De grotere steun voor zijn plannen noemt hij "een overwinning voor het klimaat".

Shell vraagt om geduld

Shell zegt wel de doelen van Parijs te gaan halen. Topman Ben van Beurden vroeg Follow This vorige week om geduld. “Het bedrijf dat we hebben, is gedurende een eeuw opgebouwd. We kunnen dat niet van de ene op de andere dag omgooien.”

De Brits-Nederlandse multinational heeft zelf het voornemen om de ‘CO2-intensiteit’ van de energieproducten die het verkoopt in 2050 gehalveerd te hebben. Daartoe wil het bedrijf steeds meer gaan investeren in zon, wind en CO2-opslag.

Shell Nederland maakte in februari samen met Gasunie en Groningen Seaports plannen bekend om het grootste windmolenpark op zee ter wereld aan te leggen in de Noordzee en met de stroom de grootste groene waterstoffabriek van Europa te voeden. Die moet in de Eemshaven verrijzen.

Lees meer: